Het bestrijden van mollen en woelratten, licentie 4.

Ik kan de overlast van mollen en woelratten bestrijden bij particulieren, bedrijven en instellingen.

Ik ben in het bezit van een bewijs van bekwaamheid voor het bestrijden van mollen en woelratten. Dit is officieel toegekend door en geregistreerd bij het Bureau Erkenningen.

Voor het bestrijden van mollen en woelratten wordt veelal gebruikgemaakt van klemmen, met name bij particulieren en kleine percelen.

Voor agrariërs en eigenaren van grote percelen kan (indien gewenst) chemische bestrijding plaatsvinden d.m.v. fosforwaterstof pellets. Veelal voor een perceelgrootte vanaf 1 hectare.

Ik kan u informeren over het gebruik en de voorwaarden van chemische bestrijding.

Mollen zijn lastige dieren om te bestrijden. Eigenlijk hebben ze weinig natuurlijke vijanden meer, terwijl hun voedselaanbod (veelal regenwormen) volop beschikbaar is.

Ik beschik over drie manieren om mollen te bestrijden. Het onderscheid zit voornamelijk in het gebied waar de bestrijding moet plaatsvinden; weilanden, parken, speelvelden, tuinen, begraafplaatsen etc.

Ook woelratten zijn lastig te bestrijden. De woelrat is een vegetariër en kan grote schade veroorzaken aan de wortels van met name fruitbomen. In de late herfst en winter vreet hij aan de wortelschors en knaagt de dunne wortels door. De boom zal in het voorjaar nog uitlopen maar daarna afsterven.

Als er mollen en/of woelratten aanwezig zijn op uw perceel, tuin of boomgaard adviseer ik u direct de bestrijding starten om verdere schade te voorkomen.

Hieronder de mogelijkheden.

Klemmen in tuinen particulieren (<1 ha.)

Gedurende het jaar kan ik de mollenbestrijding voor u verzorgen met klemmen:
(minimaal 3 bezoeken: 1x klemmen zetten, 1x vangstcontrole en opnieuw plaatsen, 1x eindcontrole incl. klemmen ophalen)

Klemmen in agrarische gebieden (<1 ha.)

Gedurende het jaar kan ik de mollenbestrijding voor u verzorgen met klemmen:
(minimaal 3 bezoeken: 1x klemmen zetten, 1x vangstcontrole en opnieuw plaatsen, 1x eindcontrole incl. klemmen ophalen)

Chemische bestrijding d.m.v. Fosforwaterstoftabletten ( >1 ha.)

Bij deze methode worden fosforwaterstoftabletten in het diepere gangstelsel van mollen gelegd. Doordat de tabletten in aanraking komen met vocht uit de grond ontstaat een reukloos maar dodelijk gas. Ik beschik over een speciale licentie voor gebruik van deze methodiek die veelal wordt toegepast in vochthoudende agrarische gebieden. Kosten zijn afhankelijk van de grootte van de percelen en de besmetting.

Voor informatie, tarieven en voorwaarden kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

Extra informatie Mollen en Woelrattenbestrijding:

Mollenbestrijding en de robotmaaier

De robotmaaier is de hele dag actief op het gazon. Constant wordt het gras gemaaid, met lange banen is de robot altijd aan het werk. Maait het gras millimeter voor millimeter overal even kort.

Dan wordt onder de grasmat een bult grond omhoog geduwd, een molshoop. Een obstakel voor de
robot maaier. De robot zal vroeg of laat de molshoop op een van zijn te maaien banen tegen komen. 
Lukt het de robot om de molshoop te nemen en verder te maaien?
Uiteindelijk verliest de robot dit altijd.
De mol heeft geduld, heel veel geduld. Een kleine molshoop zal de robot met wat moeite nemen. De messen zullen de grond verspreiden. Deze messen zullen hun scherpte verliezen.
De mol zal telkens weer een nieuwe hoop maken en uiteindelijk loopt de maaier vast in zo’n hoop. Handmatig moet de robotmaaier terug naar zijn laadstation gebracht worden. De molshopen zullen verwijderd moeten worden. Als de messen vervangen zijn en de maairondes weer beginnen zal de strijd met molshopen ook weer aanvangen met hetzelfde resultaat als hierboven beschreven.

Als de mollenvanger zijn klemmen heeft gezet en deze staan binnen het maaigebied van de robot volgt ook een conflict. De maaier komt in of tegen de klemmen met alle gevolgen van dien.
Het beste kan in de tijd dat de mollenvanger zijn klemmen heeft staan de robot uitgezet worden.

Gaat het om een enkele klem dan kan er ook een grote emmer o.i.d. overheen gezet worden. Met meer klemmen wordt dat lastiger. Mogelijk is dan de chemische bestrijding een optie.

Zodra de mollenvanger de mollen weggevangen heeft en er komen geen nieuwe hopen meer kan de maaier ongestoord zijn eindeloze maai rondes maken. Dit zonder vastlopen en schade aan de messen.

Schade die de mol veroorzaakt in weilanden en akkers.

De schade die de mol veroorzaakt zijn de molshopen met hun gangen, waardoor uw vee zich kan blesseren.

Ook worden er bij molshopen steentjes naar boven geduwd die schade aan grasmaaiers en andere machines kunnen veroorzaken.

 

Wanneer er in het voorjaar veel molshopen zijn dan is er in de zomer veel onkruid te verwachten. Molshopen zijn een ideale plaats voor onkruiden, zoals muur, herderstasje en straatgras.

Hierdoor wordt het gras minder smakelijk  en het vee zal er minder van opnemen. En daardoor minder produceren.

Ook kunnen er boterzuur bacteriën ontstaan door zand en grond in het kuilvoer. Dit geeft problemen voor de melkfabriek, met name bij het maken van kaas.

 

Ook bij begraafplaatsen, parken, wandel- en rijwielpaden, sportvelden en golfbanen kunnen mollen veel schade veroorzaken en problemen geven door verzakkingen en gaten. Wandelaars, fietsers en sporters hebben zo een grotere kans op ongelukken.

 

Dijken en waterkeerringen kunnen ook ondergraven worden door mollen. Doorbraak of lekkage is dan denkbaar. Zeker als er veel mollen zijn treedt er verzwakking op met aanzienlijke schade en kosten.

Ingrijpen in de mollenpopulatie is dan noodzakelijk.